Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Зеленият коледен град на София

Дата: 31.12.2011

40-КИЛОГРАМОВА БАНИЦА ИЗЯДОХА ГОСТИТЕ НА ЗЕЛЕНИЯ КОЛЕДЕН ГРАД НА СОФИЯ

Баница с диаметър над 1 метър и тегло 40 килограма бе атракцията на конкурса за най-вкусна новогодишна баница, който се проведе вчера, 30 декември, в парка пред Народния театър в София. Първият и единствен по рода си коледен фестивал се провежда тази зима в София като част от кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г. Като такава, инициативата домакинства на множество културни прояви, дълбоко свързани с българските традиции, характерни за коледните и новогодишни празненства.

Наред с кулинарните изкушения, приготвени за надпреварата, гостите на събитието се радваха и на веселите песни на женската фолклорна група Детелини, от село Радуил и на фолклорния дует от Самоков Латинка Трохарова и Васил Стоянов. Специалното за празничното състезание певците облякоха народни костюми и се качиха с песни на сцената на „Зеленият коледен град“. В инициативата на организаторите се включиха хора от всички възрасти.

Кулинарните творения на участниците бяха оценявани в три категории: най-красива, най-голяма и най-вкусна баница. Председател на журито, което подбираше най-апетитните изкушения, бе организаторът на кулинарния фестивал Пъстра трапеза - шеф Пеньо Иванов - водещ на кулинарното шоу “ТВ меню” по ВТВ и съосновател на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – А.Р.И.З.-7, Анна, Зорница и Зеления Дядо Коледа.

Победителите получиха подаръци, любезно предоставени от организаторите.

Най-голямата баница направи завод Елиаз от Горубляне.

Призът за най вкусна баница си поделиха Димитрина Давидова от Родопея и Иво-бабата от Желен, а най-красива баница извая баба Мария от село Радуил.

В „Зеленият коледен град”, който може да се посети до 10 януари, има изненади за всички гости на фестивала. Малчуганите ще имат възможност да се веселят и да се снимат със Зеления Дядо Коледа, който ще раздава подаръци в определени часове от деня, както и да играят в детския център на градчето под наблюдението на опитни специалисти.

Възрастните могат да се насладят на песни, танци, хапване и пийване, а до 10 януари всеки ден сцената ще бъде изпъстрена със специална и разнообразна програма, която да забавлява всички гости на „Зеленият коледен град”.

Видяна общо: 1593 рейтинг: 0.53

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.