Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Лондон залага на пластмасови лири

Дата: 23.12.2012
Пластмасови английски лири
До 2015 година започва подмяната на английския паунд

Великобритания е на път да се откаже от традиционните си купюри и да въведе пластмасови банкноти. Новите пари трябва да заменят хартиените, които се използват на Острова вече повече от 300 години.

Радикалната промяна може да се окаже изгодна за правителството на страната. Пластмасовите банкноти са значително по-трайни, водоустойчиви, а фалшифицирането им е почти невъзможно. Така, иновативната валута може да влезе в обращение до три години. Централната банка на Англия вече обяви търг за 1 милиард паунда за компании, които да се заемат с отпечатването на новите купюри.

Друго предимство, пред традиционните хартийки, е издръжливостта на банкнотите. Например, австралийският долар е с живот от около 40 месеца, докато банкнота от 5 паунда трябва да бъде извадена от обращение след половин година.

Пластмасовата иновация е и далеч по-хигиенична, задържа по-малко бактерии, по-трудно се къса и пречупва, което я прави подходяща за автомати за кафе и напитки и други подобни машини. Полимерните банкноти са далеч по-екологични, защото лесно могат да се рециклират.

Един от минусите е, че изработката им е значително по-скъпа, а въвеждането им ще доведе до допълнителни разходи, защото банкоматите ще трябва да бъдат пригодени към спецификата им.

„Прането на пари е огромен проблем и ако представените мерки за сигурност направят банкнотите по-лесни за проследяване, това би било добро решение. Полимерните пари трябва да бъдат международно приети, най-вече от големите страни” - смята финансовият експерт Дейвид Буик.

От английската централна банка обявиха, че окончателно решение все още не е взето, но институцията обсъжда всички възможни варианти.

Пластмасовите банкноти са въведени за първи път през 1988 г. в Австралия, като мярка срещу широко разпространеното по това време фалшифициране на австралийския долар. Полимерните купюри стават популярни в редица страни по цял свят включително в Нова Зеландия, Канада, Мексико, Виетнам, Тайланд, Индонезия, Бразилия, Китай. За първи път в Европа пластмасовите банкноти се появяват в Румъния през 1999 г. Към момента над 35 страни по света използват такива пари под различна форма.

Daily Mail

Видяна общо: 1722 рейтинг: 0.61

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.