Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

ЕС въвежда нови правила за защита на европейците при пътувания по вода

Дата: 20.12.2012
Новите права включват изискване за подходяща и леснодостъпна информация
Пътниците, пътуващи по море или по вътрешните водни пътища в ЕС, ще се ползват от права, които са сходни с тези на пътниците, пътуващи с въздушен транспорт или с влак

До края на годината ще влязат в сила нови правила на Европейския съюз за по-добра защита на пътниците при пътувания по море или по вътрешните водни пътища, съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия.

ЕС е подготвил минимален набор от права, от които европейците ще могат да се възползват навсякъде в съюза от 1 януари 2013 година.

Пътниците, пътуващи по море или по вътрешните водни пътища в ЕС, ще се ползват от права, които са сходни с тези на пътниците, пътуващи с въздушен транспорт или с влак. Осигурени са и повече права за лицата с увреждания и с намалена подвижност.

Новите права включват изискване за подходяща и леснодостъпна информация, която се предоставя на всички пътници преди и по време на пътуването, недискриминационно третиране и специална безплатна помощ за пътниците с увреждания и за лицата с намалена подвижност както на пристанищните терминали, така и на борда на корабите.

Превозвачите трябва да осигуряват адекватна помощ (като закуски, храна и освежителни напитки и, при необходимост, настаняване в хотел) и гарантиране на избор между възстановяване на средства и пренасочване в случай на анулиране или закъснение с повече от 90 минути при заминаване, както и обезщетение, чийто размер варира между 25 и 50 % от цената на билета в случай на закъснение при пристигане.

Освен това от 31 декември 2012 г. пътниците, пострадали при произшествие при пътуване по море, ще имат допълнителни права като финансова компенсация в случай на смърт, телесна повреда, изгубване или повреда на багаж, превозни средства и оборудване за придвижване или друго специално оборудване.

Цялата информация за правата на пътниците може да бъде изтеглена във формат за смартфони, чрез безплатното приложение.

Догодина Европейската комисия ще проведе първата среща с националните органи, определени от държавите членки на ЕС, за да координира ефективното прилагане на законодателството в областта на правата на пътуващите по море.

На 3 март 2013 г. единният пазар за правата на пътниците в Европа ще бъде завършен с влизането в сила на ново законодателство в областта на правата на пътуващите с градския и междуградския автобусен транспорт.

Видяна общо: 1259 рейтинг: 0.44

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | ЕС въвежда нови правила за защита на европейците при пътувания по вода
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.