Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Направиха соларен принтер

Дата: 02.06.2013
Зелени технологии
Фотоволтаиците имат ефективност между 8-15 %, което означава, че останалата част от енергията на слънцето остава неизползвана

Съвсем скоро изработването на малки соларни панели ще бъде достъпно, ако не за всяко домакинство, поне за всеки малък производител на електроника и електрически уреди. Преподаватели и студенти от университета в Мелбърн, Австралия, са създали принтер, който може да отпечатва слънчеви клетки с различни размери - от повърхността на нокът до лист хартия формат А3.

Устройството е създавано в продължение на 3 години в сътрудничество с професионална лаборатория. Стойността на първия произведен и патентован принтер е 200 хиляди щатски долара, но от университета твърдят, че само след около година ще могат да намалят още цената му.


Принципът на действие на принтера е, че той напластява полупроводникови мастила върху пластмаса или стомана. Скоростта му е завидна - създава по една соларна клетка на всеки две секунди. Отпечатани върху гъвкав материал, слънчевите клетки са по-подвижни от силициевите слънчеви панели, които се ползват при големи съоръжения и на практика могат да се монтират върху всичко.

Видяна общо: 635 рейтинг: 0.30

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.