Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

През 2012 Германия е приела над милион имигранти

Дата: 03.06.2013
През миналата година имигрантите от България са 7 000
Все повече гладни гърла пърсят препитание в Германия

Над един милион души са имигрирали в Германия през 2012 година, което е най-големият миграционен поток от 1995 година. Това се дължи най-вече на наплива на хора от южноевропейските страни, които са тежко засегнати от продължителна висока безработица и бавен икономически растеж при дългото си възстановяване от рецесията.

През миналата година имигрантите от България и Румъния са съответно 7 000 и 21 000, като от началото на идната година гражданите на двете страни ще получат пълна свобода да работят в Германия. В момента те печелят от предишното смекчаване на ограниченията, което обхвана квалифицирани работници с университетска степен, чиято трудово дейност отговаря на квалификацията им, наети за сезонна работа и вътрешно-фирмено обучение.

Най-многобройни са пристигащите от Италия (над 12 000 души), а броят на испанците, насочили се към Германия, е нараснал с 45 процента спрямо 2011 година. Броят на гърците пък се е увеличил с 43 процента.

"Това, което знаем за това ново поколение европейски имигранти, е, че те са по-млади и по-добре квалифицирани от средното за германското население. Бих определила това като силно печеливша ситуация за тези млади хора, за Германия, но и за страната им на произход" - отбелязва Катарина Зенге, координатор за имиграция и интеграция в германската фондация Конрад Аденауер.

При падането на социализма, през 1989 година, около 1.5 милиона българи са напуснали страната си. България преживява изтичане на млади, образовани хора, което има трагични последици за икономиката и обществото, на фона на трудовата сила с ниска квалификация и застаряващото население.

Ню Юръп

Видяна общо: 552 рейтинг: 0.25

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.