Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Тази година реколтата от маслодайна роза е некачествена

Дата: 03.06.2013
Казанлък посрещна гости от цял свят за 110-ия Празник на розата
Повече от век жителите на Казанлъшката долина, известна по света като Долината на розите, честват царицата на цветята

Тази година не е добра година за реколтата от маслодайна роза, тъй като горещините и липса на дъждове влошиха качеството на розовия цвят, който не е толкова маслодаен.
Тази година заради високите температури брането на розовия цвят започна в началото на май, вместо в края на месеца, както е обичайно. При това положението разходите за производство на розово масло са значително по-висок.

Всички знаем, че през последните години се реализира розово масло на доста високи цени и колегите от бранша не са особено оптимистични, доколко тази година пазарът би понесъл едно допълнително увеличаване на цените, дори то да се дължи на едни обективни причини – природният фактор.

Тази година има и нов рекорд за цената, на която се изкупува розовия цвят – 3 лв. за кг. Предполагам, че производителите на розов цвят са доволни, но за преработвателите това означава едно: допълнително оскъпяване на производствената цена на розовото масло и рандеманите не са добри.

През миналата година цветът също се изкупуваше на равнища от над 2 лв. за кг, а през 2011 г. - за 1.40 - 1.60 лева.

Традиционно България произвежда между 1 и 1.5 тона розово масло годишно. Почти цялото производство се изнася за Франция, САЩ, Германия и Япония.

Николина Узунова - изпълнителен директор на българска национална асоциация Етерични масла, парфюмерия и козметика -

Видяна общо: 578 рейтинг: 0.26

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.