Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Канадският Едмонтън създава 11-километрова ледена улица

Дата: 28.02.2015
Цената на Freezeway ще е между 16 и 400 долара на метър
Проектът е наречен Фриизуей (Freezeway) и се очаква да бъде реализиран следващата зима

Властите на канадския град Едмънтън, Албърта, обмислят да създадат 11-километрова ледена отсечка, по която гражданите да могат да се придвижват на кънки

Средната зимна температура в града е -12 градуса и жителите му буквално израстват на ски, кънки и шейни. Затова властите в Едмънтън обмислят да превърнат леда в свое предимство, въпреки че придвижването на шейни, макар и обичайна практика за Канада, в много градове там и в северната част на САЩ е забранено, заради мерки за сигурност.

Проектът, за ледения път, е наречен Фриизуей (Freezeway) и се очаква да бъде реализиран следващата зима. Идеята за него възниква напълно случайно, след саркастичен коментар на градски представител, който предлага пожарните кранове да се оставят отворени през зимата и целият град да се превърне в ледена пързалка. Изпуснатата реплика вдъхновява Матю Гибс – студент по ландшафтна архитектура, израсъл в Едмънтън, да създаде проекта за ледения път. С него той печели международен конкурс през 2013 г. и го представя на властите в града.

За да изготви проекта си, Гибс проучва много терени в Едмънтън и се спира на две стари жп линии, които са прави и водят директно към центъра на града. Той предлага двете отсечки да се съединят и така да се получи улица с дължина 11 км, по която хората да могат да се пързалят до работа, училище или където и да е другаде.

Според автора на идеята, цената на Freezeway ще е между 16 и 400 долара на метър, а финансирането може да се осигури чрез обществени фондови и частни спонсори.

Някои от градските съветници виждат бъдеще в проекта, но други намират идеята за глупава. Въпреки това, властите обсъждат възможностите за реализирането на Freezeway.

Ройтерс

Видяна общо: 826 рейтинг: 0.43

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.