Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Руски туроператор зарязва деца от Москва у нас

Дата: 26.07.2002
Руската туроператорска компания "Пилигрим тур", която е на четвърто място в рейтинга на руските туроператори, работещи с България, изостави у нас 29 деца, дошли на почивка в хотел "Зора" в курорта Кранево, съобщиха от почивната база. Представителката на чуждия туроператор в България Олга Чернигова съобщила, че фирмата е обявила банкрут и прекратява отношенията си с всички български туроператори, с които е работила. От "Пилигрим" не поемат ангажимента да върнат обратно оставените на варненското летище деца. Подобна е и съдбата на няколко други групи подрастващи в Словакия и Словения.

Нито един опит на руски медии да се свържат с централата на компанията за коментар по случая не се увенчава с успех. Оказва се, че със същите проблеми са се сблъскали и кредиторите на "Пилигрим", чийто лиценз е отнет, след като скандалът с изоставените деца излиза наяве. Преди не повече от година, припомня РИА "Новости", компанията е изключена и от Руската асоциация на туристическите агенции.

"Руската фирма беше голяма, водеше много деца, но директорът й прибрал парите и избягал в САЩ", казаха пред "Дневник" от ръководството на българския хотел "Зора". Директорът на великотърновската фирма "Арт 54" Тамара Иванова, която работи от две години с "Пилигрим", обаче категорично отрече твърденията за финансови злоупотреби и заселване в Америка. Според нея въведените от нашата страна визи са основният проблем не само на "Пилигрим", но и на всички техни колеги. Фирмата й е осигурила финансово престоя на руските деца в лагера в Кранево. "Когато на 6 юли заявиха, че "Пилигрим" обявява банкрут, събрах децата и ги помолих да заделят част от собствените си пари за евентуално връщане в Москва, защото фирмата, която ги е довела, изпитва финансови затруднения", заяви Иванова. Повечето от децата вече са отлетели за родината след намесата на Алексей Маркелов - генерален директор на най-големия руски туроператор "Балкан експрес". Четири от тях ще пътуват в събота, а "Арт 54" удължава визата на едно дете до 27 юли със съгласието на родителите му.

По данни на руската агенция "МегаТИС" това не е първият случай, при който "Пилигрим" мами свои клиенти. На 6 октомври 2001 година 87 руски туристи, чието пътуване е организирано от "Пилигрим", успяват да стигнат от Варна до Москва през Киев. Те пристигат със самолет на авиокомпанията "АероСвит" в украинската столица, откъдето се прехвърлят на автобус за Москва. При прекачването обаче се оказва, че трябва повторно да платят за вече капарираното пътуване и отделно да оставят пари на "Пилигрим" за превозването по родните им места. Тогава "Пилигрим" обвини за неуредиците българските власти, които по думите й не дали навреме разрешение на "АероСвит" за пряк полет от България за Русия.

Оплакванията от страна на потърпевши обаче продължават и според вестник "Независимая газета" на 16 юли московската полиция арестува 40-годишния генерален директор на "Пилигрим" Евгений Сокгобензон по подозрение в измами за над 50 000 рубли. Изданието твърди, че слуховете за бягството му в САЩ се тиражират от медии, чието ръководство е близко на Сокгобензон.

Независимая газета

Видяна общо: 1112 рейтинг: 0.26

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.