Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Приходите от туризма по-високи с 10%

Дата: 28.08.2002

Приходите от чужди туристи ще нараснат с 10% през тази година и ще достигнат $ 1,3 млрд., прогнозира вчера председателят на Българска туристическа камара Цветан Тончев.

Според асоциацията на туристическите агенции, в отрасъла се чакат постъпления от $ 1,55 млрд., като потокът от туристи ще е с 16-18% по-голям от реализирания през миналата година.
До края на юли на летище Варна са пристигнали с 11% повече туристи спрямо миналата година. На бургаското летище е регистриран ръст от 18%. Повече са посещенията на туристи от Германия, Англия, Австрия, а по-малко от Русия и Украйна.
Легловата база по Черноморието е нараснала близо два пъти спрямо 90-те години, но темповете на растеж в отрасъла са недостатъчни, смятат от Българска туристическа камара. Страната ни имала възможности да обслужва 2 млн. туристи на морето, а реално техният брой бил по-малко. Ако се реализира пълният капацитет, приходите можели да се удвоят.
Растежът на отрасъла се задържа, защото средствата, заделяни за реклама, са недостатъчни - между 0,5 до 2,5% от приходите от продажби на туроператорите. Туристическата камара разкритикува държавата, че не решава проблемите с поддържането и развитието на инфраструктурата и не изпълнява задълженията си за сигурността на туристите.
Ценовата политика при туристическите пакети за чужбина е добра, но цените за родните туристи са двойно по-високи от обичайните, отчетоха от камарата. За пример те дадоха ненормално високите цени в заведенията за обществено хранене и в аптеките, както и цените на плодовете и зеленчуците и тарифите на такситата.

Борислав Наумов

Видяна общо: 413 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.