Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

"Томас Кук" ще инвестира 30 млн. лева във вилно селище

Дата: 02.09.2002

Конфликт между областния управител на Бургас и ръководството на Царево осуети плановете за строеж върху общинска земя

Немският туроператор “Томас Кук” е готов да инвестира около 30 млн. лева в съвместен проект с бургаската компания “Вита тур инвест” за изграждане на вилно селище. Инвестицията обаче може да бъде осуетена заради това, че областният управител Иван Витанов е наложил вето върху сделката за продажба на общинския терен, върху който се планира изграждането на вилното селище. Това съобщи източник от администрацията на община Царево. Информацията потвърди и представителят на “Томас Кук” за България Христо Колев.

Спорният терен е от 229 дка и е разположен в отсечката между ваканционно селище "Лозенец" и къмпинг "Юг", където сега се намира къмпинг "Корал". Общинският съвет в Царево е одобрил продажбата му на “Вита тур инвест” за цена от 905 хил. долара, като "за" са гласували 13 от четиринадесетте общински съветници. “При годишен бюджет на общината от 4.5 млн. лева лесно можете да си обясните подкрепата, която сделката получи от съветниците", коментира председателят на общинския съвет в Царево Димо Иванов. Областният управител, който съгласно закона контролира решенията на общинските съвети, аргументира решението си да спре продажбата на терена с това, че той е продаден, без за него да е обявяван търг. Според кмета на Царево Петко Арнаудов в това нямало нищо незаконно. Нормативните разпоредби позволяват да бъде продаден общински терен чрез преговори с пряк купувач, ако за това има решение на общинския съвет, твърди царевският кмет. Юристите на общината смятат, че спорът между областния управител и общинския съвет неминуемо ще завърши в съда, където ще се проточи във времето.

Междувременно бургаската компания "Вита тур инвест" е купила 85 дка частна земя в съседство с общинския терен, която била достатъчна за реализацията на проекта с немския туроператор. Според плановете на двете компании ваканционното селище ще е четиризвездна категория, а броят на леглата в него ще е 1200. В случай че конфликтът между областния управител и общинските съветници не беше възникнал, то щеше да бъде завършено през 2005 г. Предвижда се в него да работят 350 души от община Царево. "Вита тур инвест" е направила превод на 20% от стойността на терена по сметка на общината, която е започнала процедура за промяна на предназначението на терена. Освен с инвестиции "Томас Кук" ще участва в съвместната дейност и с осигуряването на туристи, каза Христо Колев. Компанията е сред водещите немски туроператори и е създадена от обединението на “Некерман” и дъщерното му дружество “Иберостар”.

Journey

Видяна общо: 352 рейтинг: 0.08

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Туристически живот | "Томас Кук" ще инвестира 30 млн. лева във вилно селище
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.