Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Тревожни перспективи пред туризма в Гърция

Дата: 01.10.2002

Перспективите за възстановяването на гръцкия туристически сектор от тазгодишния спад са несигурни

Това казва пред в. “Катимерини” Никос Папатанасис. Той е изпълнителен директор на "TUI Hellas". Това е водещ туроператор в Гърция. Той води около 1 млн. туристи годишно в Гърция.
“Туризмът по цял свят навлезе в нова ера след нападението срещу САЩ на 11 септември. Последиците от тези събития извадиха на повърхността проблемите и ги направиха по-трудни за решаване. Гърция не е изключение,” каза той. Папатанасис отбеляза, че туризмът в Гърция е изправен пред все по-силна конкуренция от страна на дестинации с по-ниски цени в областта на Средиземно море, като Турция, Египет, Тунис и Мароко, както и Испания и Португалия. Междувременно, дестинации като Хърватска и България отчитат 20% увеличение в отрасъла в сравнение с миналата година. Той подчерта, че Гърция трябва да формулира своята инвестиционна политика в областта на туризма, според най-новите тенденции на международния пазар на туристически услуги, като развитие на бази за специални категории, като хотели за семейства или пенсионери. Други дестинации, отбеляза той, вече са направили първите стъпки в тази насока, но не и Гърция.
Папатанасис предвижда, че, според индикаторите до този момент, туристическото търсене за Гърция, както през цялата година, ще остане на същите нива, както и през 2002г. Това означава с около 5% по-малко отколкото през 2001г. От друга страна, Испания, която също преживя спад тази година, все още има надежда за възстановяване. Португалия – още една страна, в която туризмът отчете спад – има предимство, надявайки се да ограничи загубите преди края на годината.
Папатанасис е оптимист, че позитивните елементи на възстановяването ще надделеят в Германия, най-големият източник на туристи за Средиземно море. Броят на германските посетители в чужбина беше значително по-малък тази година. Броят на германците, които са отишли на почивка близо до дома, е по-голям от всяка друга година.
Изпълнителният директор на TUI Hellas смята,  че всяко подобрение в търсенето за средиземноморските дестинации ще бъде доказано през 2004г.

Journey

Видяна общо: 573 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.