Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Туристически справочник: Бруней = България

Дата: 04.04.2004

За "населяващите" страната ни малайци, за столицата Букурещ…, или колко знае светът за нас
Население към юли 2000 г. - 336 376 души. Една шепа хора, както се казва, сме ние българите. Поне според . Българи ли споменах? Простете. На същия адрес можете да прочетете, че населяващите България се именуват Bruneians (брунейци, един вид). Прилагателното, което върви редом с всичко, произлязло от тази страна, пък е брунейски.

Но това не е всичко, скъпи сънародници.

Под съвсем ясно и четливо изписаното България: География, следва описание на етническите групи в страната. От него става ясно, че 62 на сто от жителите на България са малайци, 15% - китайци, 6% - местни, а 17% са "други". Аз се самоопределям като "друга", предполагам и вие. (Според един приятел броят на нелегално пребиваващите в страната китайци всъщност е улучен - това си становище той подкрепи с назоваването на адресите на десетина нови китайски ресторанта).

Още една изненада.

Според суперкомпетентния сайт официалната религия у нас е ислям, а мюсюлманите са 67%. Будисти пък са цели 13%. Християните съставляват скромните 10% от населението, толкова е делът и на местните вярвания.

Всеки чужденец, пожелал да дойде на екскурзия в България и потърсил малко базисна информация от въпросната страница, ще остане с впечатлението, че езиците в България са малайски (официален), английски и китайски. Освен това той ще бъде осведомен, че хората над 15 години в България могат да пишат и да четат, както и че малко над 88 на сто от жителите са грамотни.

Да, в случая явно става въпрос за техническа грешка. Това се потвърждава от факта, че на страницата Бруней: География, е публикувана абсолютно същата информация. Поставете се обаче на мястото на средния американски турист и със сигурност ще разберете колко непоправимо заблуден е бил той, посещавайки въпросната страница. Представете си го как разгорещено спори за това какъв е официалният език в България или просвещава "заблудените" си приятели, които досега са живели с мисълта че в европейска страна (България, слава богу, е поставена в този раздел) няма как да будистите да са 13 на сто. Представихте ли си го? Сега умножете този образ по сто и ще разберете какво огромно значение имат такива "малки" грешки.

Подобен беше случаят със сгрешената карта в списание "Тайм" отпреди няколко месеца, където София беше означена като столица на Румъния.(Бяхме намерили място на страницата "Световен наблюдател" заради убийството на тригодишния Петър Терзийски.) Тогава българи зад граница изпратиха "разяснително писмо" до редакцията на списанието, а грешката не се повтори.

Всъщност вече някак си сме свикнали да ни бъркат със северните съседи. Болезнено често на отговора "От България" чужденците любезничат с "Ооо, даааа, Букурещ". Това схващане е застъпено и в Холивуд. Че България е страната на Дракула, индиректно се намекваше в "Приложна магия" със Сандра Бълок и Никол Кидман, които в продължение на 103 минути се бореха срещу зъл вампир - българин (в ролята - роденият в Хърватия Горан Вишнич).

В един от първите излъчени у нас епизоди на "Алф" въпросното извънземно пък се превиваше от смях на дивана пред телевизора, гледайки "Шоуто на Бени Хил... А, не, това била мис България".

Има още редица подобни примери за това колко малко знае светът за нас. Освен в редките случаи, когато някой е чувал за Христо Стоичков (наричан упорито Стойков), киселото мляко (а, то не беше ли японско), розовото масло и виното, преобладаваща част от чужденците не знае почти нищо за България. И е излишно да се самозаблуждаваме - това няма да се промени, докато не бъде реализирана идеята за PR на България.

Като за начало обаче би било добре да бъде ограничено издаването на брошури от типа на миналогодишната на "Шератон", описваща българите като хора, които "обичат да пият, да танцуват и да пеят".

В същото издание, очевидно имащо за цел да предпази иностранците от "танцуващите и пиещите", се настояваше, че пристигащият у нас чужденец не бива да слага никакви ценни неща в ръчния си багаж, които могат да се видят на рентгена: "Дори няма да забележите как ще ви ги откраднат, докато си разопаковате куфара." На Централна гара, в подлеза край църквата "Света Неделя" и на площада пред нея пък крадци обезателно щели да се опитат да задигнат портмонето или чантата на чужденеца.

Преди месец приятел се върна от Рим. Разказваше ми за хотела си - приличен, близо до центъра на града. За два дни трима американци и една тяхна сънародничка били обрани по твърде необичаен начин. А именно - трима италианци се качват с теб в асансьора, в един момент натискат бутона "Стоп", взимат ти всичко ценно - включително дрехите, и слизат, оставяйки те по бельо. На други две жени изчезнали дамските чанти от хотелските стаи. Този хотел обаче нямал брошура от гореописания тип.

Чувала съм и друго - българи да питат възхитени от страната ни англичани "Какво пък толкова ви харесва тук", подкрепяйки въпроса си с фази от рода на "Тук е ужасно", "Бих се махнал с удоволствие", "Не можеш да се разхождаш спокойно по улиците" и пр.

Малко повече self-respect, моля, няма да ни навреди.

Яна Йорданова

Видяна общо: 300 рейтинг: 0.08

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.