Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Приключи „Готвач на годината `07”

Дата: 05.11.2007

Седми национален конкурс „Готвач на годината 2007” във Варна – 26 кулинарни магьосници показаха професионализъм от световна класа пред стотици зрители.
Победител в най-престижният и дългогодишен български конкурс стана г-н Емил Колев от ресторант Капитан Кук - Пловдив

В рамките на XXX панаир на туризма и свободното време, който се проведе от 1 до 4 ноември 2007 г. във Варна се състоя едно дългоочаквано професионално събитие – седмият национален конкурс „Готвач на годината 2007”. Конкурсът беше организиран от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ) и Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ). Тази година в състезанието участваха 26 души от 10 български градове и туристически комплекси.

Съорганизатори на престижната професионална проява, която се организира в Двореца на културата и спорта бяха Варненска туристическа камара и рекламна агенция „Фил”. Събитието се проведе със съдействието на сп. НoReMag и по традиция с изключителната подкрепа на генералния спонсор Браво ООД. Темата на тазгодишното издание на конкурса беше „Здравословни тенденции и влиянието им върху българската национална кухня”. За първи път конкурсът във Варна беше проведен при стриктно съблюдаване на насоките и правилата на Световната асоциация на дружествата на готвачите (WACS).

Председател на 16-членното жури беше председателят на БАПГ г-н Андре Токев. В журито влизаха известни имена в професията, предишни носители на награди в конкурса, изявени професионалисти: заместник-председателят на БАПГ Иван Манчев, Пламен Стамов, Николай Боруков, Явор Захариев, Димитър Димитров, Румен Айдаров, Илиян Александров, Йонко Дяков, Николай Николов, Велин Великов, Елица Божинова, Димитър Баналиев, Веселин Шарков, Андрей Стоилов, Михаил Марковски и Даниела Йорданова.

Участниците в състезанието преминаха през два кръга: първи кръг - индивидуално участие по предварително заявена рецепта и втори кръг: „Черна кутия”, в който участват само първите осем участника, набрали максимален брой точки. Журито обяви победителите, излъчени от финалистите, участвали във втория кръг на официална церемония на 2 ноември т.г. Награждаването пред многобройната и ентусиазирана публика събра много официални гости, участници на Панаира на туризма и свободното време и членове на БХРА от цялата страна.

Всички участници в конкурса получиха сертификати за участието си лично от председателя на журито Андре Токев. С аплодисменти и много подаръци от спонсорите бяха посрещнати кулинарните победители, които получиха грамотите си от организаторите и спонсорите.

Наградата си за първо място „Готвач на годината” – г-н Емил Колев от ресторант Капитан Кук – Пловдив получи от заместник-председателя на ДАТ г-н Христо христов и председателят на БХРА – г-н Благой Рагин.

На спечелилият второ място в конкурса – г-н Георги Рахнев от хотел Астера, кк Златни пясъци, наградата връчиха г-н Дамян лазаров, председател на КЗП и г-н Димитър Лефтеров, председател на ВАРХ.

На класираният на трето място – г-н Радослав Цветански от ресторант Модерато - София грамотата връчи г-н Андре Токев, председател на журито.

Тримата най-добри готвачи получиха парични награди от БХРА, подаръци от Браво ООД, Стъклен свят ЕООД, едногодишен безплатен абонамент от сп. HoReMag, подаръци от Асоциацията на барманите и др.

© Текст: Соня Алексиева


КЛАСАЦИЯ

І място - Емил Колев
ресторант Капитан Кук - Пловдив

  1. Рибна селекция и севиче
  2. Филе от заек с трюфел върху мус от сини домати с пармезан и селекция от горски гъби
  3. Крем Сабайон с карамелизирани смокини

ІІ място – Георги Рахнев
хотел Астера, кк Златни пясъци

  1. Формички от бекон на шиш
  2. Пълнени котлети с ябълки в сос от смокини
  3. Пълнени смокини с извара

ІІІ място - Радослав Цветански
ресторант „Модерато” - София

  1. Тартар от черноморски лефер с естрагонов сос
  2. Телешки роладини с аспержи и пюре от грах
  3. Десертна супа от пресни плодове и див пчелен мед
Видяна общо: 719 рейтинг: 0.17





Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.