Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Доклад за дейността на управителния съвет на БХРА за единадесетмесечието на 2007 г.

Дата: 05.12.2007

През единадесетте месеца на 2007 г. управителният съвет на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация продължи работата си от предишните отчетни периоди по изготвянето на предложения за промени в нормативната база, касаеща българския туризъм. Предложенията бяха депозирани в Народно събрание, Министерство на финансите, Министерски съвет, Министерство на икономиката, МРРБ и други държавни ведомства. Членове и консултанти на асоциацията участваха в десетки срещи и дискусии, в заседанията на Комисия по икономическа политика към НС, където защитаваха позицията на БХРА по въпросите за развитието на туризма и интересите на хотелиерите и ресторантьорите в България.

През 2007 г. УС на БХРА проведе задължителните според Устава три редовни заседания за 2007 г. и протоколира своите решения и тяхното изпълнение.

БХРА продължи да работи активно с различни държавни и обществени организации в България – Министерство на културата, ДАТ, Министерство на финансите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и различните комисии към Народното събрание. Асоциацията е партньор и съвместно работи с Българската туристическа камара, Българската асоциация на туристическите агенции, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Българската асоциация за селски и екологичен туризъм, СУ ”Св. Кл. Охридски”, НБУ, Бюро за конгресен туризъм, Българската асоциация по балнеотуризъм, РТА „Стара планина”, Българската асоциация на сомелиерите в България, Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори, Тур клуб Ремарк, Българската асоциация на професионалните готвачи, регионалните и местните туристически сдружения и др.

БХРА работи по програма за развитие на хотелиерство и ресторантьорство в страната и информира колегите си за осигуряване на кредити, за повишаване на категорията и разширяване на туристически обекти. Осигурява участие на асоциацията във всички български и чуждестранни туристически борси, изложения, семинари и др., консултира и реализира рекламни и ПР кампании за изграждане имиджа на своите членове и на българския туризъм. Асоциацията се ангажира с професионална квалификация и обучение на кадри, маркетинг и стандартизация на хотели. Осигурява участие на членовете си в различни курсове за обучение и квалификация, представяне в семинари и конференции, организира работни срещи, презентации и пресконференции.

През месец януари 2007 г. БХРА стана редовен член на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация (IH&RA);

През месец февруари 2007 г. в Националния дворец на културата в рамките на Международната туристическа борса "Ваканция и Спа Експо 2007", БХРА организира съвместно с БТК, БАТА и BAHA кръгла маса на тема: "Балканското сътрудничество в туризма". Дискусията се проведе под патронажа на Държавната агенция по туризъм. В дискусията участваха представители на хотелиерските асоциации на Македония, Сърбия, Черна гора, Албания, Украйна, Румъния, Босна и Херцеговина; българския туристическия бизнес, неправителствени организации, медии и др.;

БХРА участва в дискусия на тема „Висшето образование в туризма - много въпроси и малко отговори”, организирана от НБУ, с участието на представители на десетки университети и колежи по туризъм в България;

През месец февруари 2007 г. БХРА учреди своята най – голяма структура - Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите (БАХР) от Североизточна България - със седалище Добрич. БАХР обединява десетки хотели и ресторанти от Североизточна България - Добрич, Силистра, Балчик, Каварна, Кранево, Ген. Тошево и частни туристически обекти от Албена;

През месец февруари 2007 г. БХРА съвместно с НБУ, Център за продължаващо обучение, проведе второто обучение по програма „Управление на хотелиерството и ресторантьорството” с водещ на екипа доц. д-р Соня Алексиева. В него двадесет и пет участника в продължение на два месеца се запознаха с най-новите тенденции в развитието на хотелиерството и ресторантьорството.

През месец март 2007 г. по повод приемането на България в ЕС и по случай приемането на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за член на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация (IH&RA), за първи път у нас гостува Борда на IH&RA. Над 20 имена от световния туристически елит проведоха своята среща на Борда на директорите в София. Президентът на световната организация д-р Гасан Аиди и неговия екип присъстваха на срещата, организирана от БХРА в София с участието на членовете на УС на БХРА, представители на БТК, БАТА, НТБ, СБТИ, Съвет по туризъм - София и др.;

През месец март 2007 г. БХРА взе участие в Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2007”. В рамките на изложбата - специално за членовете на БХРА, домакините със съдействието на сп. "Бакхус" отново организираха за асоциацията семинар "Виното в ресторанта", в чиято програма са включени известни лектори, уникални теми и дегустации. В края на семинара участниците получиха лично своите сертификати за обучение. Сред лекторите беше ресторантьорския мениджър за 2006 г. на БХРА – г-н Любомир Стоянов, мениджър на Гранд хотел „Мусала палас”, гр. Варна.

През месец март 2007 г. БХРА взе участие във 27-ия “Панаир на туризма и свободното време”; в рамките на дискусионната програма БХРА участва с презентацията за международните стандарти за управление в хотела и ресторанта - законови изисквания, пазарен натиск и еталони за съвършенство".

През месец април председателят на БХРА Благой Рагин участва в заседанието на Националния съвет по туризъм, състоял се във в.к. "Ривиера". На заседанието ръководено от председателят на Държавната агенция по туризъм г-жа Анелия Крушкова бяха обсъдени проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, промени в Програмата за национална реклама за 2007 г., режима за издаване на визи за граждани на Руската федерация и други актуални въпроси. По решение на НСТ в междуведомствената комисия по изработване стратегия на българския туризъм в работата й участва до днес доц. д-р Соня Алексиева, като член на УС на БХРА и PR експерт в туризма.

БХРА участва и в официалното откриване на летния туристически сезон на 20 април 2007 г. в к.к. "Златни пясъци". В рамките на откриването се състоя работна среща на министър-председателят на Р България Сергей Станишев, министри и експерти с представители на туристическия бранш и Държавната агенция по туризъм. От името на БХРА в срещата участваха председателят Благой Рагин, членовете на УС Димитър Лефтеров и Людмила Ненкова и колегите от ВАРХ - Галина Тодорова, Йовка Иванова и Георги Филипов. БХРА участва в тържествата по откриването на сезона пред хотел "Адмирал" заедно с колегите си от другите браншови организации;

В хотел "Кемпински Гранд Ермитаж" в к.к. Златни пясъци" в присъствието на министър-председателя беше подписан меморандум от представителите на браншовите туристически организации за създаване на "Конфедерация на българския туризъм". Подписите си положиха председателят на Българската туристическа камара Цветан Тончев, на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин, на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова и председателят на Националния борд по туризъм Георги Гергов;

През месец април 2007 г. съвместно с община Велико Търново и ДАТ, под патронажа на Министерство на културата, БХРА организира четвъртата Международна туристическа борса “Културен туризъм – 2007” в гр. Велико Търново. На официалната церемония БХРА връчи награда за хотелски комплекс, член на БХРА с най-добро рекламно-информационно обслужване в културния туризъм на хотелски комплекс "Александрови къщи" в Етнографския ареален комплекс "Златоград", създаден от председателя на регионалната секция на БХРА – г-н Александър Митушев. В събитието участваха над 300 души, членове на БХРА, туроператори, представители на туристически организации, журналисти и др. Борсата отново беше организирана с изключителното съдействие на председателя на регионалната секция на БХРА във Велико Търново – г-н Георги Вълев и екипа на хотел „Бест Уестърн хотел Премиер”;

В края на месец април 2007 г. БХРА инициира първата работна среща по учредяването на най-новата секция на асоциацията в гр. Кюстендил, в хотел „Стримон Спа Клуб”. За участие в събитието в града пристигнаха членовете на УС и КС на БХРА. Сред гостите бяха много хотелиери и ресторантьори от страната и др. В рамките на проведените дискусии участваха и представители на медиите от организирания от БХРА журналистически рейд до гр. Кюстендил.

През месец юни 2007 г. по инициатива на Асеновградската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите към БХРА и Община Асеновград на Еньовден БХРА организира журналистически рейд и пресконференция за уникалния празник "Калиница" в Асеновград, където присъстваха и членове на БХРА. УС на БХРА изказва специална благодарност на г-н Димитър Славов за подпомагане успешното реализиране на събитието.

През месец юни БХРА участва в презентацията на най – новото издание „Бизнес и туризъм” за гр. Плевен на „Тур клуб Ремарк” с участието на община Плевен и много членове на БХРА от региона.

През месец септември 2007 г. БХРА чества две години от създаването на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (BAHA). Мероприятието се проведе в гр. София, хотелски комплекс „Жасмин”. На събитието присъстваха членове на УС на БХРА, десетки официални гости, представители на официални и неправителствени организации.

Отделните делегации на балканските страни бяха ръководени от: г-н Бранко Кривокапич - президент на сръбската хотелиерската и рестораньорската асоциация на Сърбия; г-н Дончо Таневски - президент на хотелиерската асоциация на Македония; г-жа Драгица Дрекалович - президент на хотелиерската асоциация на Черна гора. Пред участниците беше представена двугодишната работа на БАХА в изготвената от доц. д-р Соня Алексиева презентация за дейността и инициативите на алианса.

Началото на месец октомври 2007 г. БХРА внесе проект за кандидатстване по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013 – „Квалификационни услуги и обучение на заети лица”. Желанието на БХРА да подпомогне своите членове като участва в Европейски програми за курсове за квалификация и прекфалификация на кадри в областта на туризма, доведе до положителни резултати. След набирането на желаещи членове на БХРА, които да бъдат партньори по проекта, асоциацията организира лекция, засягаща въпроси и уточнения по ОП „Развитие на човешките ресурси”. В продължение на два месеца (август, септември) асоциацията, съвместно с консултанска фирма „РА 2002” ООД, успя да събере цялата необходима документация и подготви описателно и аналитично проекта за официалното му внасяне на 1 октомври 2007 г. В началото на следващата 2008 година в Агенцията по заетостта ще бъдат обявени спечелените проекти по ОП „Развитие на човешките ресурси”.

Особено полезна за всекидневната дейност на БХРА популяризиране на нейните членове в публичното пространство е интернет страницата на БХРА (http://www.bhra-bg.org/), чийто редактор и автор е Соня Алексиева, член на УС и PR на БХРА. Независимо от ограничените финансови ресурси за поддържането на сайта на асоциацията, нейната популярност и полезност за членовете на БХРА проличава от следните цифри за 2007 г.: в сайта са качени над 250 публикации в рубриките новини, пресата за нас, полезна информация и други (в обем общо над 700 машинописни страници и десетки снимки). В сайта са регистрирани над 25 хил. посещения и има прегледани над 20 000 страници от посетители с над 66% увеличени нови посетители. УС на БХРА благодари на Соня Алексиева, член на УС и PR на БХРА за безвъзмездното поддържане на страницата, която всекидневно спомага за изграждане на имиджа на БХРА. Изключителното значение на интернет съвременния туристически бизнес и необходимостта от ефективни он – лайн комуникации налага обаче повече внимание и инвестиции в сайта на БХРА.

През месец октомври г-н Благой Рагин, г-н Тодор Янакиев, г-жа Соня Алексиева, членове на БХРА участваха в срещата на регионалната структура на Велико Търново по повод четири годишнината от нейното основаване заедно със представители на община Велико Търново и “Царевград Търнов”. На срещата БХРА благодари на кмета г-н Румен Рашев и на председателя на секцията на БХРА – г-н Георги Вълев за съвместната работа по учредяването и провеждането на първата в България културна борса.

През месец октомври 2007 г. БХРА стана редовен член на Европейската хотелиeрска асоциация (HOTREC);

През месец октомври 2007 г. РТА «Стара планина» проведе десетата юбилейна регионална контактна борса „По пътя на слънцето” в гр. Ловеч, където г-н Благой Рагин участва с доклад в дискусия, свързана с проблемите пред туристическото развитие на региона и страната.

През месец ноември 2007 г. в гр Варна се състоя 30-я “Панаир на туризма и свободното време”, където БХРА имаше щанд с представяне на рекламни материали на своите членове. В творческата програма БХРА участва с презентация, на която беше представена дейността на БАХА за изминалите две години от нейното създаване. По време на борсата се проведе седмия Национален конкурс “Готвач на годината – 2007”. Наградата за първо място „Готвач на годината 2007” взе г-н Емил Колев от ресторант Капитан Кук – Пловдив, второ място в конкурса спечели г-н Георги Рахнев от хотел „Астера”, кк Златни пясъци – Варна, на трето място се класира г-н Радослав Цветански от ресторант Модерато – София. Организаторите на събитието – БХРА и ВАРХ, заедно с БАПГ събраха над 500 души и гости – членове на асоциацията от страната, които аплодираха над 30 - те участници в конкурса;

През месец ноември 2007 г. се проведе XVIII – та Национална научно-практическа конференция с международно участие „Качеството – за по-добър живот 2007”, организирана от сдружение „Клуб 9000” и Съюз на специалистите по качеството в България (ССКБ). В рамките на конференцията г-н Благой Рагин връчи официално сертификатите за „Високи постижения в качеството на обслужването на потребителите през 2007 г.” от името на БХРА и ССКБ. Наградени бяха колегите: г-жа Даниела Илиева – управител на Парк хотел Макси - София; г-н Петър Стоилов – управител на хотел Флора - кк Боровец и г-н Иван Тодоров – управител на хотел Wine & SPA Hotel Todoroff - с. Брестовица.

Единадесетте месеца на 2007 г., за които представяме накратко дейността на УС на БХРА, са крайно недостатъчно време, за да бъдат решени не малкото и тежки проблеми, с които се сблъскват всекидневно хотелиерите и ресторантьорите, както и водещите мениджъри в туризма в България. С една част от тях успяхме да се преборим успешно, на други предстои решаването. БХРА се надява, че и в бъдеще нейните членове ще бъдат единни и активни в името на общата си кауза – европейско развитие на българския туризъм.

5 декември 2007 г.
Гр. София

Видяна общо: 1370 рейтинг: 0.34

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Туристически живот | Доклад за дейността на управителния съвет на БХРА за единадесетмесечието на 2007 г.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.