Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Фестивал на хляба

Дата: 23.08.2011

Десетки земеделци и туристи, почитатели на биохраните, участваха в първия и единствен в Източните Родопи фестивал на хляба, който се състоя на 22 и 23 юли в комплекс Тепавицата, в с. Рабово, община Стамболово. Те можаха да видят с очите си пътя на хляба от лимец, смятан за най-старата житна култура в България – от жътвата до изпичането му. Гостите опитаха и прясно изпечен хляб, приготвен от инициатора на фестивала – земеделскиятпроизводител Петко Ангелов и майстора - хлебар Свилен Класанов, собственик на вегетерианския ресторант-пекарна Слънце и Луна, в София.

Възстановката на жътвата на лимец за втора година поред е един от акцентите на Фестивала на хляба в Източните Родопи.

Идеята за фестивала е на земеделския производител от Рабово Петко Ангелов. Той се занимава с възраждането на лимеца от шест години. Започнал е с шепа зърна, а днес обработва 48 дка лимец. Хлябът от лимец е една от атракциите, които Петко Ангелов и съпругата му Стефка предлагат на туристите в къщата си за гости Тепавицата, в с. Рабово.

Петко Ангелов очаква сертификатът за лимеца му като биопродукт да излезе през 2012 година. За да отговори на критериите за получаването на документа от края на 2009 г. той е подпомаган експертно и финансово от българско-холандския проект за устойчиво развитие на Източните Родопи "Новото тракийско злато" чрез компонента му биоземеделие. С друг от компонентите - за екотуризъм, проектът подкрепя Ангелови за довършването на къщата им за гости, в която те настаняват до 18 души.

Големият интерес към възстановката на жътвата на лимец подтиква Ангелови да превърнат Фестивала на хляба в Източните Родопи в традиционен. Доц. Владислав Попов – координатор по биоземеделие в проекта "Новото тракийско злато", пък изрази надежда и други жители на Източните Родопи да се запалят от това, което теправят, а постиженията им да се разпространят и на други места в България.

Майсторът-хлебар - Свилен Класанов, собственик на вегетерианския ресторант-пекарна Слънце и Луна, в София и съпругата му Елисавета, замесиха хляб от лимец за гостите на фестивала. Класанов има наверение да предлага в „Слънце и Луна" от него. Досега го е правил от вносен лимец.

Петко Ангелов има заявки за износ на лимец за Южна Корея и Япония.

Видяна общо: 923 рейтинг: 0.28

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.