Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Мисли велосипедно

Дата: 05.02.2013
По инициативата Bike`emall работят сдружение Велоеволюция и Taofes
Инициативата Мисли велосипедно (Think-Bike) е първият от поредицата семинари

Семинар за велосипедите като транспортно средство в града

Архитекти, урбанисти, проектанти на пътна инфраструктура и други професионалисти, в областта на пътното движение, ще обсъждат велосипедите, като равноправно средство за придвижване в града. Сред тях и главният архитект на София Петър Диков заедно с експерти от неговия екип.

В рамките на двудневен семинар Мисли велосипедно (5-6 февруари 2013), в София, ще бъдат обсъдени конкретни примерни проекти, за включване на велосипедното движение в софийски улици.

Инициативата Мисли велосипедно (Think-Bike) е първият от поредицата семинари, в различни градове на страната, част от проекта Всички на колело (Bike`emall ) за популяризиране на велосипедния транспорт в България.

Основни лектори ще са експертите по устойчив транспорт и велосипедна инфраструктура Вим ван дер Вайк и Том Ходефрой, представители на Холандското велосипедно общество Dutch Cycling Embassy – публично-частна мрежа, която работи в сферата на градското планиране и мобилността. Те ще разкажат за развитието на велосипедното движение в Холандия и поврата през 70-те, когато колелото започна да се превръща в масово и пълноправно средство за придвижване.

Ван дер Вайк и Ходефрой ще дадат и конкретни примери и практики от Холандия и други страни, в които са работили, ще предложат и идеи за практически решения конкретно за София.

Поканени са представители на Комисията по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението в Столичния общински съвет и общински предприятия, ангажирани с велосипедната инфраструктура.

Други важни теми, които са заложени в програмата на семинара, са:

  1. пътната безопасност
  2. устойчивост на безопасността и велосипедистите
  3. кръстовища
  4. проектиране на подлези, рампи и др.
  5. велосипедни паркинги
  6. настилка за велосипедните алеи

Софийски специалисти, ангажирани с градско планиране, ще могат да представят за обсъждане специфични казуси, с които се сблъскват при проектирането на велосипедната инфраструктура в столицата.

Големи компании, като HP и SAP, ще споделят опита си в насърчаване на служителите им да използват велосипеда, като алтернатива на личния автомобил.

По инициативата Bike`emall работят сдружение Велоеволюция и Taofes - консултантска компания по околна среда. Партньори са университетът по архитектура, строителство и геодезияу в София и Холандското велосипедно общество.

Bike`emall (Всички на колело) ще организира в София всеки месец събития, в които ще има изненада, три работни ателиета Think-bike, лекции по пътна безопасност за ученици.

Предвидена е и подкрепа за развитието на Велоеволюция.

Bike `emallе финансиран от Холандското посолство, в България.

Видяна общо: 686 рейтинг: 0.25

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.