Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Първа копка във вила Армира

Дата: 08.05.2013

На 08.05.2013 г. (сряда), от 11.00 ч. в Народно читалище Пробуда 1914, община Ивайловград организира пресконференция и официална церемония „първа копка“ от 12.00 ч. във вила Армира.

Събитията са във връзка с реализирането на инвестиционен проект BG161PO001/3.1-03/2010/031 антична вила Армира, финансиран по оперативна програма Регионално развитие, съфинансиран от Европейския съюз чрез ЕФРР и Националния бюджет на Република България.

Участие ще вземат Диана Овчарова - кмет на община Ивайловград, проф. Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей и представители на фирмите – изпълнителки: ДЗЗД Армира 2013 и ДЗЗД Графити.

Целта на пресконференцията е представяне на основните дейности по проекта и избраните изпълнители, отговорни за реализирането им. Акцент ще бъдат очакваните публични ползи от осъществяването на проекта и повишаване на обществената осведоменост, относно ролята на Европейския съюз във финансирането на проекта на общината.

Общата стойност на проекта 1 771 594.68 лв. Той стартира през ноември 2011 г. и трябва да приключи през ноември 2013 г. Реализацията му е продължение на водената от община Ивайловград политика на дългосрочно планиране. Успешното изпълнение на проекта ще развие конкурентноспособността на природните и културно-историческите атракции и свързаната с тях инфраструктура на територията на общината, които ще допринесат за превръщането на района в предпочитана туристическа дестинация.

Вила Армира е уникален образец на римската провинциална архитектура и изкуство на Балканите със световна значимост. Нейната планова схема, пищна мраморна украса и оригинални подови мозайки (над 400 кв.м. и почти 3 000 мраморни фрагмента), я превръщат в най-богатия частен дворец, от началото на хилядолетието, разкрит по нашите земи. Вилата е построена през втората половина на I в. от виден тракийски аристократ, като център на голямо поземлено владение, в долината на р. Армира. На площ от 3 600 кв.м., сред красива градина, се е издигала внушителна двуетажна жилищна сграда с панорамна тераса, вътрешен и външни басейни и значителен брой различни помещения. Вилата е единствената, в която са открити всички известни разновидности на свастиката, древен санскритски символ на щастието и късмета. Армира просъществува до IV в., когато е опожарена след битката при Хандрианопол (дн. Одрин, Турция).

Екатерина Милиславова – ръководител екип ДЗЗД Графити
Мобилтел: 0888 429 089
e-mail: ecosun.pr@gmail.com

Видяна общо: 792 рейтинг: 0.30

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.