Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Сдружение За Земята почиства Централен Балкан

Дата: 13.07.2013
Сдружение За Земята почиства Централен Балкан
Кампанията е на ход вече 15 години, през които са били почистени голяма част от високопланинските хребети на България

И тази година сдружение За Земята организира акция по почистване на основните туристически маршрути на национален парк Централен Балкан. Всички доброволци са добре дошли, за да помогнат в отстраняването на стари бунища покрай хижите и заслоните в планината. Идеята на сдружението е постепенно да изгради и утвърди култура на "боклук в раницата" сред хижари и планинари.

Почистването е акция за дълбочинно прочистване на високопланинските терени, където все още се намират отпадъци, често невидими за случайния турист.

Кампанията е на ход вече 15 години, през които са били почистени голяма част от високопланинските хребети на България. "Освен че заедно свалихме над 61 тона отпадъци от планините, създадохме и общност от хора със споделени ценности за грижа и закрила на природата" - споделят от сдружението.

Акцията им "Чистене 2013" е планирана от 13 до 20 юли. И тъй като Балканът е необятен, тази година от За Земята ще атакуват боклука с две отделни групи от северната и от южната страна на Стара планина. От сдружението организират и терен за палаткуване около базовите хижи и осигуряват вкусни вегетариански гозби три пъти на ден.

От доброволците се очаква да откриват, събират и изнасят отапдъците до определени места, откъдето да бъдат транспортирани до законни сметища. Както и "смехории, песни, танци, споделяне на опит, идеи и отговорности," пишат организаторите.

Лъч Едно започва с почистваща акция на хижа Плевен, огрява заслон Ботев, премита самия връх Ботев и завършва на хижа Тъжа.

Лъч Две се устремява към планината от хижа Соколна, ошетва местността Синаница, овършава отпадъците на връх Триглав и се обединява с Лъч Едно на хижа Тъжа. Лъч Две ще удари и едно рамо на националния парк като поднови маркировката по маршрута Соколна – Триглав – Тъжа.

Местата и датите за 2013 г.:

Лъч Едно:

  • хижа Плевен: 13 и 14 юли
  • заслон Ботев: 15 и 16 юли
  • хижа Тъжа: 17, 18 и 19 юли

Лъч Две

  • хижа Соколна: 13, 14 и 15 юли
  • връх Триглав: 16 юли
  • хижа Тъжа: 17, 18 и 19 юли

Желаещите да помогнат на Балкана, трябва да попълнят формуляр най-късно до 8 юли.

От 2011 година почистванията се финансират изцяло с дарения и материална подкрепа от широк кръг приятели и съмишленици. Дарение за независимото финансиране на кампанията може да се направи и тази година на адреса на сдружение За Земята: гр. София, бул. Янко Сакъзов 11 Б, партер или на банковата сметка на За Земята, като се посочи основание за трансфера "Дарение за почистване" и телефон или имейл за връзка.

Видяна общо: 747 рейтинг: 0.28

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.