Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Борса за кадри в туризма

Дата: 19.03.2009

Ключови работодатели и хотелиери от Варна и региона са основните участници в трудовата борса, подпомагаща набирането на кадри за предстоящия туристически сезон. Тя се провежда на 19 март по инициатива на варненската дирекция на Агенцията по заетостта.

"Целта е да подпомогнем бранша в набирането на специалисти за курортните обекти", каза директорът на бюрото по труда във Варна Димитричка Ганева. По думите й в средата на февруари вече са факт първите заявки за администратори, бармани, сервитьори и камериерки. Причина са усилията на туристическия бранш в последните години да изтегли началото на сезона още през април.

"Във Варненска област няма масови уволнения", увери Ганева. Безработицата през януари спрямо миналата година е с 0.58 процента по-ниско. Няма обаче сериозна активност от страна на работодателите да разкриват нови работни места. Това според специалистите е белег да несигурност, при която бизнесът се въздържа от планове за разширяване на производства и нови обекти. Варненски предприятия проявяват интерес към програмата, по която ще се субсидира заетост на работници, преминали на непълен работен ден. Те са предимно от строителния бранш, шивашката индустрия, очакват се и от корабния бранш.

Според решението на правителството, държавата ще доплаща до 120 лв. като компенсация на работниците с намалено работно време. Работодателите могат да се възползват от това за период от три месеца.

Видяна общо: 558 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.