Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Първото бутиково прет-а-порте на виното организира Балчик

Дата: 12.06.2009

От 12 до 14 юни в Балчик ще се проведе първото по рода си у нас бутиково прет-а-порте на виното “Дионисополис 2009”, обяви кметът на Белия град Николай Ангелов. Негови организатори са общината и фондация Балчик, като идеята е изложението да стане традиционна проява в културния календар на града.

“Идеята възникна от старото име на града – Дионисополис, а в гръцката митология Бог Дионис е покровител именно на виното и веселието. Няма да излъжем, ако кажем, че още в най-дълбока древност пътят на виното у нас тръгва именно оттук. Абсолютно доказано исторически е, че Балчик е град на седем цивилизации, като едно от историческите твърдения, е че Александър Македонски е получил своето кръщение с огън и вино именно в древния Балчик. Затова и решихме да направим това изложение”, каза Ангелов.

Организаторите смятат, също и да положат основите на т.нар. винен туризъм в страната ни, като за целта още през март и април са разпространили флаери в туропраторските фирми. За съдействие при подбора на избите са потърсени както сомелиер на годината, така и гурме общества у нас.

Залага се единствено на български изби, въпреки че е имало запитвания от вносители на вина от Южна Африка, Аржентина и Италия, защото се цели популяризиране на българското вино. Сред тези, които вече са потвърдили участие и издържали критериите за подбор, са избите Любимец, Домейн Бояр, Катаржина, Тера Тангра и винарските изби Русе и Варна.

Основно ще се наблегне на сухи вина розе, подкрепени с квалитетни храни. В рамките на трите дни, в които ще тече бутиковото изложение, ще звучи и квалитетна ренесансова и барокова музика. В една от вечерите на открито ще бъде представена постановката на Народния театър Последната нощ на Сократ, с участието на Аня Пенчева и Жоро Мамалев. Очаква се да бъдат представени поне 20 квалитетни български вина, ще се организират тематични дегустации.

Видяна общо: 685 рейтинг: 0.17

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Борси в България | Първото бутиково прет-а-порте на виното организира Балчик
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.