Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

V национална конференция по хранене

Дата: 28.05.2010

Неправилното прилагане на диети ще се обсъжда на Петата национална конференция по хранене, която дружеството организира от 28 до 30 май в курортен комплекс Златни пясъци. Форумът предвижда обучителен модул за общопрактикуващи лекари, за да могат да помагат на пациентите си с наднормено тегло.

Здравословното хранене е разнообразно, а за да не се напълнява просто трябва да се намали количеството на храната

Специалисти по хранене поискаха да бъде направен регистър на диетолозите. Според тях в момента хора от различни области, дори такива, завършили спортна академия, си позволяват да дават съвети за диети на пациенти и в медиите. Науката отдавна е доказала, че редица заболявания са свързани с неправилното хранене, така че самозваните диетолози могат да навредят сериозно, подчерта доц. Даниела Попова, началник на клиниката по метаболитни заболявания в Царица Йоанна - ИСУЛ. Тя припомни, че диетичните режими трябва да се изготвят индивидуално от специалист.

Няма универсални диети. Рискът за всеки човек от прилагането на определена диета е различен и се обуславя от здравословното му състояние и уникалните му метаболитни и генетични особености, уточниха специалистите.

Проучванията на организацията показват, че 40-50 % от жените в Европа са постоянно на някакъв ограничителен хранителен режим. По неофициални данни у нас повече от 80 % от представителките на нежния пол са пробвали някаква диета. При мъжете диетоманията е по-умерена, но в последните години и те започват все по-често да пробват различни варианти за отслабване.

В момента се разпространяват две доста опасни диети.

  1. При гладуването се приемат само плодове и зеленчуци, което означава само въглехидрати и това може да провокира диабет.
  2. Модерна е и белтъчната диета (само месо), която води до бъбречни заболявания.

Подобни хранителни режими могат да изострят и други скрити хронични заболявания, предупреждават специалистите. Затова те препоръчват да се търси съветът на диетолог или на джипито. Хората със затлъстяване могат да постъпят и в болница, където ще се направят необходимите изследвания и след това в зависимост от резултатите ще се предпише подходяща диета. Лечението се плаща от здравната каса.

Видяна общо: 506 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.