Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Сомелиер на Европа 2008

Дата: 15.05.2008

Предстои престижния европейски конкурс „Сомелиер на Европа 2008”,
организиран от Българската асоциация на сомелиерите
15 - 20 май 2008 г.

Българската асоциация на сомелиерите (БАС) е официално оторизирана да организира конкурса „Сомелиер на Европа 2008” и в същото време да проведе генералната асамблея на Международната асоциация по сомелиерство (ASI) в периода 15 - 20 май 2008 г. Патрон на събитието е президентът на Република България - г-н Георги Първанов.

Конкурсът се провежда с подкрепата на партньорите на БАС са Кемпински хотел Зографски, минерална вода San Pellegrino, производителите на вина Moet & Chandon, Peter Lehmann, Катаржина, Беса Валей, Edoardo Miroglio, както и Wine & Spirits, BPS, Belvedere, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Държавната агенция по туризма, Столична община, Министерство на земеделието и продоволствието, Министерство на културата, Националната лозаро-винарска камара и други.

Целта на БАС, в качеството на домакин и основен организатор на това събитие и особено чрез популяризирането му в медиите е да се увеличи познанието на българските вина в страната и извън нея, да се повиши културата на винопотреблението, да се рекламира културния - и в частност винения туризъм на страната. Европейският конкурс и Генералната асамблея са от голямо значение за винопроизводството и за туризма не само за България, а и за всички държави участнички – над 50 страни от цял свят с повече от 50 000 члена.

В исторически план, от създаването, преди 38 години, на ASI, професията на сомелиера придоби високо международно призвание и се утвърди като необходимото свързващо звено между двете значими индустрии - винопроизводството и туризма. Конкурсът и асамблеята са насочени към повишаване на значимостта на професията на сомелиера в международен аспект.

Българската асоциация на сомелиерите (БАС) е организация с идеална цел, учредена през месец ноември 2000 г. и член от м. септември 2001 г. на Международната асоциация по сомелиерство (АSI), създадена през 1969 г., със седалище в Париж. Основната дейност на БАС е съобразена с регламента на А.S.I., като е насочена към утвърждаване на професията сомелиера в България и повишаване културата на винопотреблението.

Към момента над 1 000 души успешно са преминали базисното ниво в обучение по сомелиерство, към асоциацията и още около 50 души, в по-високото второ ниво. Председател и основен учредител на асоциацията е г-жа Мария Йорданова, която през 2007 г. по време на общото годишно събрание на А.S.I. бе избрана в ръководството на международната асоциация в маркетинговата комисия. A.S.I. има повече от 50 000 официални члена и повече от 100 000 подготвени сомелиера, които са достигнали най-високата степен на обучение, като сомелиери в различни колежи по целия свят.

Европейският конкурс включва двудневен писмен изпит - полуфинал:

  • тест (около 100 въпроса, от които 20 са за българските вина и лозаровинарските региони);
  • “сляпа” дегустация на бели и червени вина и на високоалкохолни напитки, които сомелиерите трябва да разпознаят.

Еднодневният практически изпит (финал) е само за четиримата финалисти, които имат задача да се справят, за строго определено време, с:

  • декантиране на червено вино;
  • сервиране на шампанско;
  • дегустиране и охарактеризиране на две червени и две бели вина и “сватосването” им с подходящи за тях храни;
  • предлагане на подходящи напитки към зададено от журито меню;
  • разпознаване на високоалкохолни напитки поставени в чаши от тъмно стъкло;
  • сервиране на пури.

Състезателите са бъдат сомелиери, работещи в елитни заведения от 26 европейски държави. Съставът на журито на състезанието се състои от известни в цял свят енолози и сомелиери. Финалната част на конкурса се провежда в народния театър „Иван Вазов”, под формата на театрален спектакъл, в който участват известни български артисти и топ-водещи. Конкурсът ще бъде записан и тиражиран в 2 000 бр. DVD и раздаден на всички състезатели, жури, спонсори, представители на български и чуждестранни медии, членовете на A.S.I.

Мария Йорданова
моб.тел.: 0878 534 979
asi.bg2008@gmail.com
Весела Шишманова
ПР консултант
моб.тел.: 0888 563 656
mailto:656pr.asi.bg2008@gmail.com; vshishmanova@mail.bg

(Информацията за събитието е специално предоставена с любезното съдействие на Българската асоциация на сомелиерите)

Видяна общо: 568 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.