Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Международен ден на инвалидите

Дата: 03.12.2008

ПО ПОВОД МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ИНВАЛИДИТЕ - 3 XII 2008 ГОДИНА

Въпроси за интервю към Йоло Георгиев - председател на Футболен съюз на глухите в България

- Бихте ли се представил накратко за нашите читатели?
- Казвам се Йоло Георгиев и съм на 35 години. Роден съм в град Лом. Женен съм и имам две прекрасни деца. Завършил съм средното си образование и впоследствие националната спортна академия, специалност “футбол”. В момента съм председател на УС на Футболен съюз на глухите в България.

- Вие предизвикахте фурор с провеждането на вече традиционен национален турнир по футбол на открит терен за глухи?
- Да, това спортно събитие трайно влезе в годишния календар на глухите в България - футболисти, запалянковци, зрители. Вече втора година се събираме от цялата страна и събитието е наистина незабравимо.

- Има ли традиция футболът на открит терен за глухи в България?
- От десетилетия. Идеята за организирано спортно движение на глухонемите в България се ражда още през 30-те години на XX век, почти едновременно с възникването на първото дружество на глухонемите в София. При наличните тогава ограничени възможности за образование и професионална реализация спортът и изкуството се оказват най-подходящи области за разкриване на истинските им възможности. Първият образуван представителен отбор е футболният - най-популярният спорт в страната тогава.
Още през 1938 година участията на софийския клуб Урбих стават международни. След годините на войната спортът се възражда и се развива във Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе, Плевен, Бургас, Горна Оряховица, Шумен, Ямбол, Хасково, Дупница и Лом. България жъне победи на националния футболен отбор в международни срещи с Унгария, Югославия, Румъния и Чехословакия. Спортните клубове се развиват и на хоризонтален принцип като има регистрирани спортни клубове в 12 секции, във всички районни организации.

- Има ли много активни футболисти измежду глухите?
- Има. Може би са загубили малко тренинг, защото след 1989 година нямаше възможност да практикуват този спорт. Сега организират редовни тренировки и попълват разредените редици.

- Какви са предизвикателствата пред днешния спорт за хора с увреждания и по-специално пред футбола на открит терен за глухите в България?
- Основните трудности и предизвикателства за успешното провеждане на дейностите е невъзможността за разбираема двустранна комуникация. Социалната изолация е голямо препятствие и има нужда от постоянно общуване, за да се справим с този проблем. Друго предизвикателство е липсата на опит при организиране на широкомащабни мероприятия, за което вече работим. Но ние не се отказваме и макар, че се разрастваме доста бързо, съм сигурен, че ще се справим.

- Срещате ли подкрепа при търсенето на финансиране?
За подкрепа не мога да се оплача. Имаме постоянни дарители. Тази година участвахме с проекти към Агенцията за хора с увреждания и Мтел грант, от където бяхме оценени и финансирани. Всъщност, сега е и моментът да благодаря на всички, които ни помагат и подкрепят – най-вече на Съюза на глухите в България и неговия председател г-н Васил Панев.

- Доволен ли си от представянето на футболистите в ІІІ-тия Национален футболен турнир за глухи?
- Щастлив съм, защото футболът е масов спорт, който е обичан от всички. Редица години той се развиваше в Съюза на глухите и отново се възражда. Участниците също са удовлетворени, защото повечето от тях са приятели, учили са заедно. После всеки е поел по своя път и чрез тези състезания имат отново възможност да се видят. Отново поддържат контакти и с нетърпение очакват всеки следващ турнир. ІV-тият национален футболен турнир за глухи е планиран за май, 2009 година.

- Кой спечели?
- В Третия национален футболен турнир за глухи за моя гордост, победител стана ФКГ Урбих – София, последвана от Пловдив и Шумен.

- Кой стана голмайстор на турнира?
- Станимир Кърпачев от ФКГ Урбих – София, с 8 гола.

-10. Какво следва оттук нататък за ФСГБ?
- Предстои ни Четвъртия национален футболен турнир за глухи на открит терен през месец май, който ще се проведе в почивната база на глухите в Старозагорски минерални бани. Ще участват отново 8 отбора.
Предстои да регистрираме още три мъжки отбора – от Хасково, Дупница и Бургас. Вече има заявки и за сформиране на четири женски отбора по футбол на малки врати на трева – от Пловдив, София, Търговище и Бургас.
До края на тази година ще бъде сформиран и националният футболен отбор на глухите. Имаме покана от скопската организация на глухите през следващата година да посетим Македония и да направим разменни приятелски среща. Имаме такава покана и от турската спортна федерация на глухите. Тази среща ще осъществим през април 2009 г.
През 2011 година планираме да организираме световно първенство по футбол за глухи в България. Дотогава ще бъдем много по-подготвени организационни и като отбор.

- Какво е твоето пожелание към хората с увреждания в България?
- Да не се предават и да следват мечтите си. На всички футболисти пожелавам да се развият и да попълнят бройката в новосформирания ни национален отбор по футбол на открит терен. А на всички читатели в навечерието на коледните и новогодишни празници - здраве и много успехи.

Фондация Благодеятел
1324 София
Люлин 8, ул. Филиповско шосе 38
тел./факс: 02/ 927 73 28
Марина Стефанова
: 0896 609 700

Видяна общо: 979 рейтинг: 0.24

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.