Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Кулминация в националния конкурс Рецептите на баба

Дата: 18.03.2015
Рецептите на баба има статут на национален форум и е част от календара за извънучилищни дейности на МОН
Стартиралият преди месец конурс Рецептите на баба е в разгара си

Конкурсът Рецептите на баба се организира от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите -7 (А.Р.И.З.-7), съвместно с Националния дворец на децата

След разчистването на снежните блокади, които бяха сковали южната част на страната ни, детските рисунки и литературните творби на стотици момичета и момчета от всички региони на България полетяха за националния конкурс за детско творчество Рецептите на баба. Това, че идва кулминацията и наближава последния срок за изпращане на детските творби – 30 март, се усеща.

Тази година изборът на журито – кой ще е победителят, ще е много труден, защото дечицата от столицата и големите градове са дали всичко от себе си. Вече са получени хилади красиви рисунки и невероятни литературни творби на талантливи деца от всички окръзи на страната ни. Не е добре, но винаги има малки творци, които чакат последния момент 30 март и тогава изпращат своите рисунки и литературни произведения. Не го правете и вие, а още сега изпратете нарисуваното и написаното от вас на адреса на Националния дворец на децата.

Очакваме пощенските пликове с клеймо от най-малките селища на България да ни зарадват, защото конкурсът е за всички малки, по-големи и най-големи момичета и момчета от всички кроища на страната.

Стартиралият преди месец конурс Рецептите на баба е в разгара си. Не чакайте последния му срок - 30 март, за да участвате в него. До тогава имате възможност да изпращате вашите творби на адреса на Националния дворец на децата.

Рецептите на баба има статут на национален форум и е част от календара за извънучилищни дейности на МОН. Целта на инициативата e да събуди интереса на децата към традиционните ценности на българина – фолклор, традиции, кулинария предадени от техните родители и учители.

При стартирането му, през 2009 г., рисунки изпратиха 1 500 деца.

В 2011 г. вече придобива национално значение и в него участват деца от всички области на България, с изключение на Кърджали.

За 2012 г. рисунките на децата бяха от 26 области на цялата страна, като се включиха и българчета от 8 страни от чужбина.

През 2013 г. участие взеха 1102 деца от 27 области на страната без участници от област Шумен.

През 2014 г. в него се включиха деца от 26 области – както индивидуални участници, така и възпитаници от 117 институции – училища, школи, детски градини и пр.

Паралелно с конкурса за детска рисунка се провежда и литературен конкурс Рецептите на баба, в същите възрастови групи, без ограничение за стил и жанр на произведенията - поезия, приказка, разказ, есе и др.

Календарът на проявата стартира на 21 януари и приключва на 30 март всяка година. Започва с анонсиране и покана за участие към различни училища, читалища и центрове за работа с деца от цялата страна. През този период децата от цялата страна имат време да изготвят своите творби - рисунки и стихове приказка, разказ, есе и др. и да ги изпратят.

Събираните творби се оценяват от професионално жури и най-добрите детски произведения ще бъдат наградени. Избраните рисунки стават част от пътуваща национална изложба и от националния кулинарен фестивал Пъстра трапеза на гости на моя град.

Награждаването на победителите ще е на 17 април, когато се провежда и националния конкурс по народно приложно изкуство "Лазарка мома гиздава", в Националния дворец на децата, който ежегодно се провежда в навечерието на Великден.

Инициативата е подкрепена от медийното партньорство на БНТ, БНР, БТА, отразява се в много национални и регионални медии, както и в интернет . Популяризира се активно във Фейсбук, където има собствена страница.

Регламент на конкурса

Няма ограничение за броя на рисунките и литературните произведения, които може да изпраща всеки участник.

Рисунките са с размер – 35 х 50 см – без паспарту.

Няма ограничения в техниките за рисуване и използваните материали, като журито няма да взема предвид рисунки с апликации.

Всяка творба да съдържа: трите имена на автора, възраст, детска градина, училище или извънкласно звено, учител или ръководител, ако рисунките се изпращат от преподавател, домашен адрес на участника (точен адрес за комуникация), електронна поща и телефонен номер за връзка, опис на изпратените творби.

Групи от деца в следните възрастови групи:

а) деца до 7 години
б) деца от 8 до 10 години
в) деца от 11 до 14 години

В същите възрастови групи са и участниците в литературния конкурс Рецептите на баба.

Няма ограничения за броя литературни творби от един автор, нито изисквания за стил и жанр на творбата - може да бъде стихотворение, разказ, приказка, есе или друго.

Начало на конкурса: 21 януари 2015 г.

Рисунките изпращайте на адреса на Национален дворец на децата: София 1309, бул. Александър Стамболийски 191

Виктория Милчева

Видяна общо: 510 рейтинг: 0.27

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Празници и панаири | Кулминация в националния конкурс Рецептите на баба
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.