Гърция
335 - 425 лв.

Пиринтурист
НОВО! МАЙ 2018 в ГЪРЦИЯ и АЛБАНИЯ на три ЕЗЕРА в земите на САМУИЛОВА България!
4 дни 3 нощувки на база HB
Туризъм Празници, Майски празници
Почивката е актуална:
от 09.04 до 11.05

НОВО! МАЙ 2018 в ГЪРЦИЯ и АЛБАНИЯ на три ЕЗЕРА в земите на САМУИЛОВА България!

ПРОМОЦИЯ за РАННИ записвания до 24 АПРИЛ цени от – 335 лева!

МАЙСКИ Празници 2018 на ТРИ езера: Памвотис в ЙОАНИНА,  ОРЕСТИАДА в Кастория

 и о-в Св. АХИЛ – островът на цар Самуил в езеро Малка ПРЕСПА!

Дати на пътуване: 24.05. – 27.05.18; Пакет: 3 нощувки, 3 закуски и 2 вечери на ТОП цена!   

Предимства на програмата: 

Три нощувки в хотели в центъра на ЙОАНИНА и КАСТОРИЯ на крачка от красивите езера: Памвотис и Орестиада!

 

Богата програма, включваща светините на България в някогашна област КУТМИЧЕВИЦА:  

 

КОСТУР (Кастория) и остров Свети Ахил в езеро Малка Преспа, пътуване до ГОРИЦА (КОРЧА) –

 

част от славната област ДЕВОЛ, важенцърковен и просветен център, сравним по важност с този

 

в Охрид,  разходка във ВОСКОПОЙЕ - център на Балканите, сравняван с Истанбул в 18-ти век!

 

 

1 ден: София – Йоанина – 550 км.

Сутринта в 06:00 часа отпътуване от София, паркинга на автогара Сердика (Трафик Маркет) пред Централна ЖП гара по маршрута: София – Дупница – Благоевград - Кулата – Солун - Верия – Йоанина. Пътува се по скоростната магистрала Виа Егнатия (Е-90). В ранния след обяд пристигане в столицата на област Епир – Йоанина, красиво разположена на западният бряг на езерото Памвотис. Настаняване в хотел 3* в центъра на Йоанина и в близост до старият град, езерото и историческите забележителности. Кратка освежаваща почивка и Ви каним на приятна разходка в недалечното минало на града, когато бил процъфтяваща столица на Али паша от Тепелена и го наричали още - Митрополия на знанието…Късния след обяд настаняване в хотел в центъра на Йоанина. Свободно време за разходка. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка. 

 

2 ден: Йоанина - Кастория – 165 км.

Закуска. По желание организирано посещение на островчето „Нисаки” в езерото Памвотис. На острова постоянно живеят около 100 семейства, които си имат собствено кметство и училище. Туристите могат да посетят острова с корабчета, които са на половин час, толкова трае и пътуването дотам в двете посоки. Интерес на острова представлява манастира “Панталеймон”, където има музейна сбирка посветена на Али паша. Живописното селце привлича и с многото сувенирни магазинчета, таверни и пекарни.

В 13:00 часа отпътуване от Йоанина за Кастория или още някога българският град – Костур, живописен град, удивително наподобяващ на град Охрид. За приликата допринася подобното разположение на полуостров в Костурското езеро - езеро Орестиада, допринася за приликата още и архитектурата на съхранените и до днес старинни къщи, застроени амфитеатрално по хълма, спускащ се към езерото, както и големия брой запазени и действащи и до днес повече от 70 на брой стари църкви, някои от които градени още по времето на цар Борис. Настаняване в хотел в самия център на Кастория, на крачка от езерото и забележителностите. Освежаваща почивка и Ви каним на разходка до манастира „Богородица Мавриотиса” и пещерата на Дракона. Свободно време. Вечеря в таверна на брега на езерото. Нощувка. 

 

 

3 ден: Кастория – Воскопойе – Корча – Кастория – 180 км.

Закуска. Свободно време в Кастория или по желание и срещу доп. заплащане: целодневна екскурзия с местен екскурзовод в Албания до Корча (Горица – бълг.) и Воскопойе. Отпътуваме сутринта в 09:30 часа за Албания и област Девол – важен административен, църковен и културен център в Първата българска държава. В Девол княз Борис I гради една от седемте големи църкви, в Девол по повелята на княза Климент Охридски основава книжовна школа (впоследствие преместена в Охрид), все тук през 893 г. е изпратен и Наум Охридски и е учредена Деволската епархия. Първата ни спирка в Девол е Воскопойе – стар град в миналото разположен на важен търговски път, свързващ Венеция с Константинопол, основна причина за просперитета на града. През 17 – 18 век града наброявал 80 хиляди жители, гордеел се с около 26 църкви, иконописна школа, училища и собствена печатница, в която се печатало с гръцки и славянски букви. По същото време Воскопойе се считал и за втори важен център на Балканите, бил сравним с Истанбул! Днес Воскопойе е малко село с около 700 жители, а от църквите са запазени само пет. Отпътуване за Корча, един от големите градове в днешна Албания и запознаване със забележителностите му: впечатляващият нов катедрален храм „Възкресение Христово”, музея на иконата – стара църква разделена на две части, в едната се помещава музея, а другата част е функциониращ храм, джамията Ильяз Бей Михрой. Разходка в старата градска част на Корча. Свободно време за обяд, разходка и покупки. Завръщане в Кастория и хотела около 19 – 19:30 часа. По желание вечеря с жива музика в таверна на брега на езерото. Нощувка. 

 

4 ден: Кастория - езеро Малка Преспа – остров Свети Ахил - София

Закуска. В 09:00 часа освобождаване на хотела и отпътуване за езерото Малка Преспа и остров Свети Ахил,  разположен в езерото – островът на цар Самуил. На този остров се намирал легендарният град Преспа основан от цар Самуил през 10 век, тук била и една от любимите му резиденции. Тук са и руините на един от седемте катедрални храма, градени още от цар Борис, веднага след покръстването му. Именно в този разкошен храм със застроена площ от 968 м2, цар Самуил положил мощите на свети Ахил от Лариса, за да пази светеца и острова и българите. В средата на 20 век гръцки археолози при разкопки разкриха и доказаха, че в храма е бил погребан самият цар Самуил, както и неговия син цар Гаврил Радомир. Разглеждането отнема около час. Продължаваме за България. Пристигане в София вечерта.

 

 

Пакетна цена на турист:

 

 

Настаняване в хотели 3*

3 нощувки, 3 закуски и 2 вечери

 

 

ПРОМО цени до 24 АПРИЛ

 

Редовни цени от 02 МАЙ

 

На турист в двойна стая

 

335 лева

 

359 лева

 

 

Единична стая

 

399 лева

 

425 лева

 

 

Трети възрастен

 

295 лева

 

320 лева

 

 

Дете 0-10.99 г.

с 2-ма възрастни в стая

 

265 лева

 

290 лева

 

 

Пакетната цена включва:

Транспорт с лицензиран автобус за международни превози

3 нощувки със закуски в хотели 3*, от които 1 нощувка в центъра на Йоанина; 2 нощувки в Касторя в близост до езерото и забележителностите.

1 стандартна вечеря по меню в ресторанта на хотела в Йоанина

1 стандартна вечеря по меню в таверна на брега на езерото в Кастория

Екскурзия до езерото Малка Преспа и остров Свети Ахил

Разходка с автобуса до манастир „Св. Богородица Мавриотиса” и пещерата на Дракона (не е вкл. входен билет за пещерата)

Мед. Застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК”Левинс” с лимит 2000 евро

Водач от агенцията през цялото пътуване

 

Пакетната цена НЕ включва:

Туристическа такса - заплаща се лично в хотела

Разходка с корабче до остров Нисаки в езеро Памвотис Йоанина ~ 3 евро (две посоки)

Целодневна екскурзия с местен екскурзовод до Албания с Корча и Воскопойе – 20 евро на възрастен; 10 евро дете до 12 год.; осъществява се при минимум 20 туриста

Вечеря с жива музика в таверна на езерото – 25 евро при минимум 25 туриста

Музейни такси в Албания: около 500 албански леки

 

Доплащане:  медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс” се доплаща от туристи на възраст над 65 год. и до 70 год. – 4 лева; туристи над 70 год. доплащат – 7 лева! 

 

 

Важна информация: 

От 01.01.18 г. във всички хотели в Гърция се въвежда задължителна общинска такса, която се заплаща от туристите на място в хотела.

за 5* хотели - 4 евро на стая, на вечер

за 4* хотели - 3 евро на стая, на вечер

за 3* хотели - 1.50 евро на стая, на вечер

за 2*, 1* хотели - 0.50 евро на стая, на вечер

 

 

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията:  35 туристи. 

 

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи:  7 дни преди началната дата. 

 

Необходими документи: валиден задграничен паспорт ИЛИ лична карта; няма визови, санитарни и медицински изисквания за посещаваните по маршрута страни 

 

Начин на плащане:  депозит – 30 % от пакетната цена, доплащане – до 10 дни преди отпътуване.

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай,  че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

АЛБАТРОС – 59 ООД, притежава Удостоверение за туроператорска дейност № 6896 /21.02.2012г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 97, ал.1 от Закона за туризма на 04.01.2018,  застрахователна застрахователна полица № 03700100001348  в  ”ЗД ЕВРОИНС” АД, валидна за периода: от 11.03.2018 до 10.03.2019 год.

 

 

ОБЩИ УСЛОВИЯ КЪМ ОФЕРТАТА

 

Информация за посещаваните обекти:

 

Йоанина – столицата на ЕПИР 

 

Йоанина е столица на област Епир и главен град на окръг Йоанина. Градът е живописно разположен на 500 м. надморска височина, на западния бряг на езерото Памвотис. Йоанина е от градовете, които посетени веднъж, остават завинаги в сърцето.

И днес разходката в старият град на Йоанина ни показва съхранена атмосфера на един достолепен и приказно богат град, какъвто е бил в миналото. Основан през 6-ти век от Юстиниян, градът винаги се радвал на благоволение и привилегии от всички свои следващи владетели, което допринася за просперитета му.

Благодарение на тези привилегии града процъфтява и става важен финансов и културен център наричан бил още Митрополия на знанието.

Йоанина търгувала с Венеция и Ливорно, където търговците от Янина дори построили свои търговски и банкови сгради и точно тези проспериращи търговци се оказали и най – големите дарители на родния си град. През 17 век в писанията на уважавания пътешественик Евлия Челеби града е описан като процъфтяващ с 1 900 магазина и 4000 къщи.

През 1789 до 1821 година града е седалище на известния Али паша от Тепелена. Тeзи години  се считат за години на най – големия икономически и интелектуален подем в града. Оттогава са и повечето забележителности, които можете да посетите.

Крепостта, която е истински град в града е от 6-ти век и е строена по времето на Юстиниан. По-късно е достроявана и обитавана от Али паша, мюсюлмани и евреи. Внушителната по размери крепост се е разпростряла край езерото Памвотис, а стената й опасва голяма част от променадата край езерото. Короните на красиви белокори дървета – платани или ясени, образуват тунел по цялата крайбрежна и милостиво закриват части от каменния гигант.

ИЦ кале – една от високите и най-атрактивни части на йоанинската крепост е съхранила най – интересните забележителности: джамията Фетие (Fethiye) (от думата fatih, която на турски език означава „завоевание”), строена върху църквата „Архангел Михаил”, за да отбележи превземането на града от османлиите. Пред джамията е металната клетка с гробницата на Али паша, където е погребано обезглавеното му тяло, тъй като главата и наследниците му са погребани в Истанбул.

За византийската история днес разказва музеят. Помещава се в голяма сграда, построена в близост до руините на харема на Али паша. Неговият палат бил изцяло разрушен през 1870 г. Тези постройки също се намират в Иц кале

Градският музей се помещава в другата джамия, тази на Аслан паша, построена през 1618 г. Построена е отново върху останките от християнска църква. Ще откриете на впечатляващо голяма територия в калето разпръснати останки от: бани, библиотека, медресе и синагога.

Островчето „Нисаки” е уникално с царящата тук средиземноморска атмосфера и големият брой манастири. Сякаш животът на християните и монашеството са били съсредоточени именно тук – по-далеч от погледа на пашата и приближените му. 

На островчето местните ходят, за да ядат езерни змиорки, жабешки бутчета и речни раци.

 

 

Описание на  Кастория  

   

Кастория или още наричан от нас българите – Костуре живописен град, удивително наподобяващ град Охрид. За приликата допринася разположението му на полуостров в Костурското езеро - езеро Орестиада, допринася за приликата още и архитектурата на съхранените и до днес старинни къщи застроени амфитеатрално по хълма, спускащ се към езерото, както и големия брой запазени и действащи и до днес около 70 на брой стари византийски църкви. 

Кастория е един от най-големите, както в миналото, така и днес, производител на кожени изделия и палта. В тази връзка – красиви и елегантни магазини за палта и кожени аксесоари, както и многобройни заведения по брега на езерото са другото изкушение за посетителите му.

Езерото Орестиада-  разположено в Северозападна Гърция, недалеч от границата с Албания, между планините Витси и Грамо, дало името на областта. Езерото е част от групата на Егейските езера и е разположено на 630 метра надморска височина. Площта му е 28 квадратни километра, а водосборният му басейн e 253 квадратни километра. Дълбочината на езерото е приблизително 9 метра. Езерото е дълго 30 километра и има обем от 100 000 000 кубични метра вода; оформено преди около 10 милиона години, в него се вливат 9 малки реки и се срещат над 200 вида птици.

 

Остров Свети Ахил в Малко Преспанско езеро - един остров в затънтените краища на Северозападна Гърция пази спомени за българското минало. Това е остров “Свети Ахил” в Малкото Преспанско езеро, което заобиколено от величествени планини се простира като обширно огледало сред възвишенията. Понтон в езерото, дълъг почти километър ни отвежда до острова „Свети Ахил”, от  който ни делят само няколкостотин километра и… десет века история. Тук, на острова се е издигала любимата резиденция на цар Самуил.

Когато човек се намира на острова, има чувството, че над него е само Бог, който държи това място в дланите си. Спокойните води на езерото и тишината наоколо изпълват душата с усещане за вечност, с усещането за онази хармония и сигурност, които са изпълвали първите хора при Сътворението.

На източния склон на острова се издигат величествените останки на храма „Свети Ахил”. По размери храма не отстъпват на Голямата базилика в Плиска, построена при Свети княз Борис, покръстител на българите.

Масивни стени и колони са обгръщали централния кораб. Каменна настилка, вдъхваща респект, води към обширен олтар. От тук патриарх Герман, духовния спътник на цар Самуил, е благославял България и народа й. По тесния коридор, към изхода, облицовани с тежки плочи, са подредени саркофазите на царското семейство. В единия от тях, през 1969 г. гръцкия археолог Николаос Муцопулос открива останките на цар Самуил….

 

 

 

Непознатата Албания – антична, средновековна, православна, българска….. 

 

Област ДЕВОЛ с Корча/ Горица и Воскопойе

Девол е историко-географска област разположена в земите на днешна Източна Албания. За първи път е присъединена към България от кан Пресиян към 842-843 г., а по времето на княз Борис I (852-889) град Девол е средище на административна област комитат, наричана в някои извори и Кутмичевица. Тук се издига една от седемте големи църкви, издигнати от Борис в България след покръстването. Князът изпраща в Девол Климент Охридски, който превръща града в средище на книжовна школа, преместена впоследствие в Охрид (Охридска книжовна школа). През 893 г. просветителската дейност на Климент в Девол е поета от друг ученик на Кирил и Методий – Наум Охридски. През същата година е учредена и Деволската епархия.

На територията на Девол се намират Корча и Воскопойе. Името на Корча идва от българското Горица, нарекли го така заради разположението му на невисок хълм.

КОРЧА  ГРАДЪТ на СЕРЕНАДИТЕ!

Разположен в подножието на планина Морава, Корча е един от големите градове в Албания със своите 80 хил. жители. Кръстопътното разположение на града в близост до Гърция и Македония и разнородното му население, състоящо се от албанци - 40%, гърци – 30% и българи – 20% допринасят за колоритното културно наследство от обичаи. Неслучайно Корча е смятан за люлка на културата и град на събитията в Албания. В Корча се провежда най-големият бирен фестивал в Албания, голямо събитие е и ежегодният карнавал тук, празненствата за Коледа и Великден, традиционните серенади и ред други активности.

Корча се слави и със стария си пазар/базар с калдъръмени улички, чиято реставрация вече започна. Корча може да предложи за всеки по нещо: традиционна кухня и напитки (не пропускайте да опитате местният специалитет лакрор), за любителите на историята и природата, за почитателите на религията и за търсачите на приключения.

Сред забележителностите на Корча е и музеят на иконата. Навремето, когато разрушил църквите в цяла Албания, Енвер Ходжа събрал всички икони в този музей, където се съхраняват и до днес няколко хиляди икони измежду тях и уникални образци.  

Воскопойе или още Москополе се намира на 21 километра западно от Корча, в планината Островица в Южна Албания, на 1160 m надморска височина. През 17 и 18 век Москополе бил в цветущ град с 60-80 хилядно население. В проспериращия град имало 20 до 26 хубави църкви, печатница (1720 г.) с гръцки и славянски букви, чиито издания намирали широко разпространение. Не липсвали училища, а също и иконописна школа, където се учели и млади българи. През 1744 г. в Москополе основали и "Нова Академия" - единственото християнско висше учебно заведение в Османската империя. В края на 18 в. градът е голям стопански, културно-просветен и християнски център на Балканите.

Йоасаф II Охридски, охридски архиепископ и патриарх от 1719 до 1745 г., е роден в Москополе. По негова повеля печатницата в Москополе за първи път отпечатва „Аколутия“, тоест Служба, на Свети Седмочисленици. Там Седмочислениците са възвеличавани като „спасение за българите“, „стълбове и равноапостолни пастири на България“. За пръв път житието и службата на св. Наум Охридски се печата също там (на гръцки) през 1740 г., с посвещение на архиепископ Йосаф. В 1770 г. тук се печата първият речник на съвременните езици албански, арумънски, гръцки и български.

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} elza
За контакти
и резервации:
Видяна общо:195 рейтинг: 0.56

Пиринтурист | - НОВО! МАЙ 2018 в ГЪРЦИЯ и АЛБАНИЯ на три…
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.