Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Организации свързани с туризма
Търсене

Организации
Вие сте в регистрираните организации за . Ако искате да видите всички организации натиснете ТУК.
Населено място: 

списание Бакхус
София
ул. Иван Вазов 9
Тел.: 931 61 52, 931 62 84, 937 63 50
Факс.: 937 62 42
E-mail: bacchus@bacchus.bg
http://www.bacchus.bg
Списание за ценители

“Бакхус” е списание за качеството на живота, който водим. Приоритет на изданието е създаването и утвърждаването на култура на виното и култура на консумацията въобще. Все повече хора осъзнават, че култура на виното означава определен стил на живот. Онези, които наистина разбират от вино и познават вкуса на класните вина, са именно хората, които умеят да ценят качеството във всяка една сфера от бита. Висша кулинария, фини питиета, изискани пури, елегантни аксесоари, добри обноски - това са елементи от бита на човека-ценител, или ако използваме световноприетия термин, на гурме-културата.

Читателите
“Бакхус” не е списание за всички. Читателската му аудитория със сигурност не е най-многобройната, но е най-стабилната, освен че е с най-висока покупателна способност. Тя се увеличава бавно, но този процес е необратим и това е най-ценното му качество. “Бакхус” не се ограничава с това да посочва известни марки и да констатира наличието на явления, които да заинтригуват ценителя. Списанието обяснява защо даден продукт е добър или лош, обосновава механизма на избора в заобикалящото ни многообразие. Веднъж запознати с по-добрата страна на всекидневния живот, читателите не искат да се лишат от този ценен пътеводител в света на качествените неща. Затова и относителният брой на абонатите на “Бакхус” е толкова висок.
“Бакхус” е за хората, които търсят качеството във всичко. Колко от онези, чието висше удоволствие е веригата за бързо хранене, могат да оценят и да си позволят фино уиски, скъп парфюм, изискан часовник или луксозен автомобил Това със сигурност не се отнася за читателите на “Бакхус”.

Рубриките

Оценките на “Бакхус”
Единствена по рода си рубрика в българско издание. Във всеки брой експерти-енолози дегустират български и вносни вина, налични на българския пазар, правят качествено описание и ги оценяват по световноприетата 100-точкова система. Незаменима рубрика за ценителите на виното: случва се едно скъпо вино да има недостатъци, а едно евтино вино понякога се оказва ценна находка!

Уроците на “Бакхус”
В тази рубрика се разглеждат въпроси, свързани със сортовете грозде, с виното и неговата консумация, съхранение, колекциониране и т.н. Енолозите, които водят рубриката, превеждат на популярен език някои от тънкостите на бакхусовото изкуство, като разполагат наблюденията си в нашия национален контекст.

Прочути винени области
Къде се произвежда виното от световна класа? Кои са онези географски области, повече или по-малко познати, в които гроздето се превръща в напитка, а напитката - в легенда? Наред със световните винарски райони “Бакхус” запознава читателите и с историята и развитието на нашите винопроизводели в рубриката “Български винарски центрове”.

Кулинария
Кулинарията на “Бакхус” цели повишаване нивото на гурме-културата на читателите. Консултантът и шеф-готвач Пламен Дойчинов избира и предлага авторски рецепти, които са достойни примери за висше кулинарно изкуство. При възможност рецептите се съчетават с темата на броя, със сезона или конкретни поводи. Целта на рубриката не е “как да си сготвим”, а как да различаваме истински качествената храна според нейните съставки, начин на приготвяне и поднасяне.

Регионална кухня
Тази рубрика не е просто кулинарно-фолклорна разходка из България. “Бакхус” държи на понятието “регионална кухня”, защото тя и само тя представлява националното ни кулинарно богатство. При днешното изобилие от ресторанти, предлагащи чуждестранна кухня на съмнително ниво и еднакви за всички български области, е особено важно да се разбере, че регионалната кухня не бива да бъде изтикана в ъгъла. Тя не означава непременно бродирани покривки и керамични сервизи. Приготвена с умение и сервирана изискано, тя би била единственият ни възможен принос в световното кулинарно изкуство.

Ингредиенти
Рубриката представя недостатъчно познати съставки, използвани в кулинарията и навлизащи на българския пазар. В нея се разглежда накратко историята на продукта и се обяснява ефективното му използване. С всеки ингредиент се приготвят (специално за целта) ястия с подробно описани рецепти.

Ресторантите на “Бакхус”
“Бакхус” е единственото периодично издание, което прави класация на столичните ресторанти. Във всеки брой се представят по два ресторанта с описателен текст и оценка по 20-точкова система. След като бъде оценен, ресторантът намира (или не) място в таблицата на водещите трийсет, като не престава да бъде обект на периодични посещения и наблюдение.

Оригинали
Тази рубрика представя всеки път един различен оригинален продукт. Най-често това са напитки, но ограничения в избора няма. В повечето случаи продуктът е свързан с темата на броя, като например определен вид пурети в броя, посветен на тютюна; шоколад в месеца на Св.Валентин, известен парфюм в броя зя ароматите и т.н.

Още за технологията на производство, вкусовите нюанси и начините, по които световноутвърдени продукти се превръщат в стил на живот, можете да прочетете в рубриките Уиски, Пури, Бира, Кафе.

Етикет
Изкуството на поведение в обществото има своите тънкости. В ежедневния бит те са не по-малко важни, отколкото при тържествени церемониии. За “Бакхус” е задължинелно правилото: добрият вкус преди всичко.

Стил
Някои хора шият костюмите си в Лондон, носят изработени по поръчка обувки и при появата им в елитните световни клубове ги посрещат с почтителен поклон. Читателите на “Бакхус” сами избират дали да четат разказите за тях като увлекателно четиво или да се възползват от случая, за да си запишат полезни адреси.

На чаша със...
Разговорът с известни личности се води на чаша, а те сами изтъкват предпочитанията си към съдържанието на чашата, към начина, по който живеят, творят, общуват с хората и със света.

Маршрутите на “Бакхус”
Околосветската обиколка на “Бакхус” е разтоварващо четиво, но наред с това се опитва да бъде полезна с адреси, съвети, с отворените сетива на авторите за това кое привлича ценителите на удоволствията в живота в различни кътчета на света.

И още: новини, интервюта, справочник, каталожна търговия.